Ga voor een hoger rendement uit zonne-energie

Zonnepanelen

Als je in zonnepanelen investeert, kun je het rendement in een periode van 5-7 jaar terugverdienen wanneer je de juiste zonnepanelen kiest. Kwaliteit staat hierbij voorop. Ten eerste betekent dit dat de zonnepanelen moeten beschikken over een relatief groot vermogen. Gemiddeld zijn zonnepanelen van 320 wattpiek per paneel perfect omdat ze aardig wat kWh aan stroom op kunnen wekken. Meestal gaat het om het maximale vermogen dat in de realiteit wat lager uitvalt. Maar met veel zonnige dagen haal je er absoluut je voordeel uit.

Het is ook van belang om naar het keurmerk en de certificering te kijken van de zonnepanelen. Een keurmerk bewijst namelijk dat zonnepanelen goed zijn gekeurd. Ze zijn uitgebreid getest en beschikken daarom over alle kwaliteitseisen waaraan ze moeten voldoen. Een keurmerk geeft dus garantie op een perfect rendement.

Een gecertificeerde installateur inschakelen

Een installateur moet bovendien ook gecertificeerd zijn. Laat zonnepanelen nooit door iemand zonder ervaring plaatsen. Als je zonnepanelen zelf gaat plaatsen loop je het risico dat ze niet goed zijn bevestigd en dat er schade ontstaat. Je bent dan nog duurder uit omdat je in het ergste geval nieuwe exemplaren aan moet gaan schaffen. Bovendien heb je recht op installatiegarantie als je ze door een erkende installateur laat monteren.

Een ander nadeel van zelf installeren is veiligheid. Zonnepanelen zijn zwaar. Als ze van het dak afvallen kunnen ze ernstige letselschade veroorzaken. Verkeerde installatie kan er bovendien voor zorgen dat je niet het gewenste rendement behaald. Een installateur weet uit ervaring en vakkundige kennis hoe ze bevestigd moeten worden. Op internet kun je erkende monteurs vinden.

Installateurs kunnen eerst een dakinspectie inplannen. Vervolgens kiezen ze de juiste hellingshoek voor de zonnepanelen. Er wordt gekeken op welke momenten van de dag er het meeste zonlicht op het dak valt.

Laat zonnepanelen onderhouden

Tegenwoordig bestaan er onderhoudsabonnementen voor zonnepanelen. Ondanks dat goede zonnepanelen een levensduur van wel 25 jaar hebben, is het nodig om ze tussendoor te onderhouden. Je behaalt namelijk een hoger rendement als zonnepanelen vrij zijn van vuil. Ze kunnen door bijvoorbeeld sneeuw, stof en vogelpoep gaan vervuilen. Ze nemen daardoor minder zonlicht op en kunnen zelfs defect raken. In een onderhoudsabonnement zit meestal een speciale reinigingsservice. Periodieke reiniging zorgt er dus voor dat de panelen goed blijven functioneren.

Verder kun je ze laten doormeten. Het is verstandig om dit jaarlijks te doen. De meting kan bepalen of de panelen hetzelfde rendement behalen als bij aanschaf. Uiteraard zal de kwaliteit altijd iets afnemen door veroudering. Maar na 25 jaar zouden ze nog steeds 85% aan energie op moeten wekken. Verder kunnen storingen op deze manier eerder worden opgespoord en worden verholpen. Het onderhoud van zonnepanelen kan het beste door een professional worden uitgevoerd.

Geld terug ontvangen

Energiemaatschappijen beschikken over aantrekkelijke regelingen. Je levert namelijk zonne-energie terug als je een teveel aan zonne-energie op hebt gewerkt. Voor dat overschot ontvang je een vergoeding per kWh aan opgewekte stroom. Dit heet salderen. De vergoeding wisselt per maatschappij. Kies dus een leverancier die een hoge vergoeding aanbiedt om je rendement te versterken.

Ook op fiscaal vlak hebben zonnepanelen voordelen te bieden. Je kunt je namelijk de belasting terugvragen die je hebt betaald over je zonnepanelen. Op deze manier ontvang je flink wat voordeel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.